martes, 19 de abril de 2011

[ EL DUERO DESCONEGUT ]


Tast organitzat l'11 de març per Manolo, amb el tema El Duero desconegut, aquest tema va ser concebut amb idea de conèixer vins d'unes zones que habitualment són molt valorades i conegudes, però la meva intenció era proposar vins totalment desconeguts amb una entitat de pes, però que encara no estan explotats.

El tast va començar amb un PowerPoint fent un recorregut des del naixement a 2.160 m en Duruelo (Soria) i recorrent els 897Km dels quals 572 km són territori espanyol 112 km fronterers compartits, i 213 km portuguesos, fins a la seva desembocadura a Portugal.
Aquest recorregut consistia a visualitzar fotos de cadascuna de les zones per on passava el Duero, enumerant-les para posteriorment, intentar esbrinar a quina zona pertanyien els vins tastats a cegues, i intentar identificar el tipus de raïm i anyada.
Haig de dir que la presentació dels vins, no seguia un ordre de zones sinó que vaig presentar primer els blancs, i després els negres segons la seva potència per poder distingir bé i per no perjudicar aquells que no tenen aquest potencial.
El primer vi presentat va ser DILECTUM blanc fermentat en barrica francesa durant 8 mesos un verdejo 100% del 2007 de Rueda, del celler Tera i Castro un vi que va despistar en tenir barrica i que alguns no associàvem a Rueda, sorprenent.

El segon altre blanc GURU 2005 aquesta vegada un *DOURO de Portugal del celler Wine & Soul llic. Aquest vi elaborat per dos cellerers joves de tradició i família viticultors, que han apostat per ser els primers que fan vins de garatge a Portugal i que treballant Sandra Tavares en Quinta do Val D. Maria i Jorge Borges en Niepoort, treuen temps per elaborar els seus propis vins, crec que sentirem parlar d'ells
El Tercer un negre de la zona Arribes PIRITA 2007 recuperant els raïms típics de la zona amb un 70% de Juan García i un 30% d'unes altres, l'Anglesa Carlota Allen enòloga del celler Almaroja que es va enamorar de la zona i que resideix en Fermoselle , ha sabut elaborar amb gran encert un vi que fermenta durant 9 mesos en barriques de roure francès.
El quart vi va causar gran admiració és LOESS COLLECTION 2005 cellers Miguel i Ruano un tempranillo 100% espectacular de Roa (Burgos) amb 9 mesos de barrica francès nova
El cinquè presentat un portuguès del mateix celler que el blanc Wine & Soul PINTES 2007 turiga nacional i altres, 12 mesos en barrica roure, en el tast ens va semblar que havia de ser millor i detectem que l'ampolla no era correcta ja que posteriorment es va provar amb membres del grup i és un vi excepcional.
El sisè vi INARAJA 2005 del celler Munti la Reina 100% tinta de Toro amb 16 mesos de criança en barrica francesa i fermentació manolàctica.
El setè va ser CENIT VDC 2005 un vi que té la seva dificultat per trobar-ho, però va merèixer la pena, dels cellers vinyes del Cenit en Villanueva de Campegen 100% tempranillo amb 24 mesos de criança en barrica de la zona D.O Terra del Vi de Zamora un vi que va causar una impressió molt bona i que va ser una dels estels de la nit.
Finalment un dolç també de la zona SOBRE PALLA de Cinquena Quietud de les varietats Moscatell, Albillo, Malvasía, Palomino i Verdejo.
Amb aquest vi acabem la jornada haig de dir que es van aplicar tots els components de la Terrassa i estan a un nivell molt acceptable són fantàstics, m'ho vaig passar estupend, com sempre, però té un valor afegit el muntar tu el tast. Gràcies companys.

Cata organizada el 11 de marzo por Manolo, con el tema El Duero desconocido, este tema fue concebido con idea de conocer vinos de unas zonas que habitualmente son muy valoradas y conocidas, pero mi intención era proponer vinos totalmente desconocidos con una entidad de peso, pero que aún no están explotados.
La cata empezó con un PowerPoint haciendo un recorrido desde el nacimiento a 2.160 m en Duruelo (Soria) y recorriendo los 897Km de los cuales 572 km son territorio español 112 km fronterizos compartidos, y 213 km portugueses, hasta su desembocadura en Portugal. Este recorrido consistía en visualizar fotos de cada una de las zonas por donde pasaba el Duero, enumerándolas para posteriormente, intentar averiguar a qué zona pertenecían los vinos catados a ciegas, e intentar identificar el tipo de uva y añada.
He de decir que la presentación de los vinos, no seguía un orden de zonas sino que presenté primero los blancos, y después los tintos según su potencia para poder distinguir bien y para no perjudicar aquellos que no tienen ese potencial.
El primer vino presentado fue DILECTUM blanco fermentado en barrica francesa durante 8 meses un verdejo 100% del 2007 de Rueda, de la bodega Tera y Castro un vino que despistó al tener barrica y que algunos no asociábamos a Rueda, sorprendente.
El segundo otro blanco GURU esta vez un DOURO de Portugal de la bodega Wine & Soul lda. Año 2005 , este vino elaborado por dos bodegueros jóvenes de tradición y familia viticultores, que han apostado por ser los primeros que hacen vinos de garaje en Portugal y que trabajando Sandra Tavares en Quinta do Vale D. Maria y Jorge Borges en Niepoort, sacan tiempo para elaborar sus propios vinos, creo que sentiremos hablar de ellos
El Tercero un tinto de la zona Arribes PIRITA 2007 recuperando las uvas típicas de la zona con un 70% de Juan García y un 30% de otras la Inglesa Carlota Allen enóloga de la bodega Almaroja que se enamoró de la zona y que reside en Fermoselle , ha sabido elaborar con gran acierto un vino que fermenta durante 9 meses en barricas de roble francés .
El cuarto vino causó gran admiración es LOESS COLLECTION 2005 bodegas Miguel y Ruano un tempranillo 100% espectacular de Roa (Burgos) con 9 meses de barrica francés nueva
El quinto presentado un portugués de la misma bodega que el blanco Wine & Soul PINTAS 2007 turiga nacional y otras 12 meses en barrica roble, en la cata nos pareció que tenía que ser mejor y detectamos que la botella no era correcta ya que posteriormente se probó con miembros del grupo y es un vino excepcional.

El sexto vino INARAJA 2005 de la bodega Monte la Reina 100% tinta de Toro con 16 meses de crianza en barrica francesa y fermentación manoláctica
El séptimo fue CENIT VDC 2005 un vino que tiene su dificultad para encontrarlo, pero mereció la pena, de las bodegas viñas del Cenit en Villanueva de Campean 100% tempranillo con 24 meses de crianza en barrica de la zona D.O Tierra del Vino de Zamora un vino que causó una impresión muy buena y que fue una de las estrellas de la noche.
Por último un dulce también de la zona SOBRE PAJA de Quinta Quietud de las variedades Moscatel, Albillo, Malvasía, Palomino y Verdejo.
Con este vino acabamos la jornada he de decir que se aplicaron todos los componentes de la Terrassa y están a un nivel muy aceptable son fantásticos, me lo pasé estupendo, como siempre, pero tiene un valor añadido el montar tú la cata. Gracias compañeros.



No hay comentarios: