sábado, 19 de junio de 2010

[ CAMÍ DE SANTIAGO ]

Dijous passat 10 de juny, vam compartir el tast anomenada CAMÍ DE SANTIAGO organitzada pel nostre company Paco Hoya. El tast va consistir en fer el recorregut nombrat "camí francès". Aquest trajecte possiblement sigui l'itinerari més famós de totes les rutes que fan els pelegrins cap a Santiago. El tast consistia en fer etapes (es descrivien a través d'una presentació en la pantalla muntada per a aquest dia) acompanyant un vi de cada zona important del camí amb un plat amb productes també de la zona. El tast era a cegues, amb la qual cosa els companys només sabien que el vi era d'una zona determinada, però no sabien ni la referència ni varietats ni anyada.

La primera etapa va començar en Burdeos, Saint Jean de Pie de Port i acabava en Roncesvalles. El vi va ser un blanc 2003 CHATEAU SMITH HAUT LAFITTE que es va maridar amb una coca de foie i cabell d'àngel de meravella. Vi elegant, cremós, bona barrica que no emmascarava la fruita i amb una acidesa que li podia donar àdhuc més vida a pesar de no ser una anyada nova.

La segona etapa començava en Roncesvalles-Estella-Viana Navarrete, i vam tastar el CHIVITE 125 ROSAT 2005, sens dubte el millor rosat d'Espanya. Celler exemplar. Vam maridar el rosat amb uns espàrrecs de la zona (ni xinesos, ni peruans) amb crema de formatge i salmó.

La tercera etapa va començar en Navarrete-Logronyo-Santo Domingo de la Calçada-San Juan d'Ortega. Zona riojana i tint DALMAU anyada 2001 que comença a ser difícil de trobar. Va sorprendre per la seva bona acidesa. Està possiblement en la seva plenitud. Licorós. Va maridar amb uns pebrots del piquillo amb botifarra. Excel·lent.

La quarta etapa San Juan d'Ortega-Burgos- Fogons del Camino-Carrión dels Comtes-Sahagún. En la zona burgalesa, la majoria de tints de Ribera del Duero eren de La Horra o Rosegui, així que busquem alguna cosa no tan al límit amb la província de Valladolid. Aquest va anar del celler Montevannos i es diu OPIMIUS l'anyada va ser 2005 i és un tint de 16 mesos de barrica que s'elabora en Banys de Valdearados i que va sorprendre als companys per la seva qualitat i preu. Molta fruita madura i tint tempranillo 100%. En altres anyades ha dut una mica de merlot però no en aquest cas. Va maridar amb verdures al forn i formatge de cabra. La tercera i quarta etapa gairebé la vam fer de "una estirada".

La cinquena etapa va ser potser, l'etapa regna Sahagún-Lleó-Astorga-Molina Seca-Villafranca del Bierzo- O Cebreiro. El nostre vins van ser ALMAZCARA MAJARA i JARABE DE ALMAZCARA. Que meravella de tints. El primer, és un vi molt difícil de trobar, ja que només embotellen 3000 ampolles que solen volar en els millors restaurants d'Espanya i altres països europeus. Un descobriment. El segon, és la continuació en el celler del seu germà major, però té una qualitat-preu meravellosa, per a un vi de glop llarg i fàcil de beure. A tot això, vam tenir la sort de compartir aquest vi, amb un dels seus co-propietaris JAVIER ALVAREZ, ànima i cara del Celler, qui una vegada descobert qui era (ningú a excepció de l'organitzador sabia de quin celler era i com era la seva aportació a l'acte), ens va donar tots els detalls sobre el vi, la zona i el celler. 10 com persona i com il·lustrador del vi que elaboren. Com diu algun company, ja tenim un nou amic en la Terrassa del Vi.

Amb colofó en la 6ª i última etapa O Cebreiro-Sarria-Portomarín-Palas de Rei-Santiago de Compostel·la vam tancar la nit amb un dolç de la zona. El millor possiblement. El Alma de Reboreda Torrat. Un dolç 100% treixadura que ens va deixar encantats per la seva acidesa i elegància. Això es va maridar com no amb un Pastís de Santiago. Acabem amb uns habanos de Fondàries portats del país, qui fumava i amb una sobretaula llarga, amena i relaxada, com tots els nostres tats.

Gràcies en aquesta cata a Silvia pel seu excepcional maridatge, a les persones que ens van donar informació sobre el Camí i a Javier Álvarez especialment per venir i fer-nos companyia i ser partícip de la sorpresa.

El pasado jueves 10 de junio, compartimos la cata llamada CAMINO DE SANTIAGO organizada por nuestro compañero Paco Hoya. La cata consistió en hacer el recorrido llamado "camino francés". Este trayecto posiblemente sea el itinerario más famoso de todas las rutas que hacen los peregrinos hacia Santiago. La cata consistía en hacer etapas (se describían a través de una presentación en la pantalla montada para ese día) maridando un vino de cada zona importante del camino con un plato con productos también de la zona. La cata era a ciegas, con lo cual los compañeros sólo sabían que el vino era de una zona determinada, pero no sabían ni la referencia ni variedades ni añada.

La primera etapa comenzó en Burdeos, Saint Jean de Pie de Port y acababa en Roncesvalles. El vino fue un blanco 2003 CHATEAU SMITH HAUT LAFITTE que maridó con una coca de foie y cabello de ángel de maravilla. Vino elegante, cremoso, buena barrica que no enmascaraba la fruta y con una acidez que le podía dar aun más vida a pesar de no ser una añada nueva.

La segunda etapa comenzaba en Roncesvalles-Estella-Viana Navarrete, y catamos el CHIVITE 125 ROSADO 2005, sin duda el mejor rosado de España. Bodega ejemplar. Maridamos el rosado con unos espárragos de la zona (ni chinos, ni peruanos) con crema de queso y salmón.

La tercera etapa comenzó en Navarrete-Logroño-Santo Domingo de la Calzada-San Juan de Ortega. Zona riojana y tinto DALMAU añada 2001 que comienza a ser difícil encontrar. Sorprendió por su buena acidez. Está posiblemente en su plenitud. Licoroso. Maridó con unos pimientos del piquillo con morcilla. Excelente.
La cuarta etapa San Juan de Ortega-Burgos- Hornillos del Camino-Carrión de los Condes-Sahagún. En la zona burgalesa, la mayoría de tintos de Ribera del Duero eran de La Horra o Roa, así que buscamos algo no tan al límite con la provincia de Valladolid. Este fue de la bodega Montevannos y se llama OPIMIUS la añada fue 2005 y es un tinto de 16 meses de barrica que se elabora en Baños de Valdearados y que sorprendió a los compañeros por su calidad y precio. Mucha fruta madura y tinto tempranillo 100%. En otras añadas ha llevado algo de merlot pero no en este caso. Maridó con verduras al horno y queso de cabra. La tercera y cuarta etapa casi la hicimos de "un tirón".

La quinta etapa fue quizá la etapa reina Sahagún-León-Astorga-Molina Seca-Villafranca del Bierzo- O Cebreiro. Nuestro vinos fueron ALMAZCARA MAJARA y JARABE DE ALMAZCARA. Que maravilla de tintos. El primero, es un vino muy difícil de encontrar, ya que sólo embotellan 3000botellas que suelen volar en los mejores restaurantes de España y otros países europeos. Un descubrimiento. El segundo, es la continuación en la bodega de su hermano mayor, pero tiene una calidad-precio maravillosa, para un vino de trago largo y fácil de beber. A todo eso, tuvimos la suerte de compartir este vino, con uno de sus co-propietarios JAVIER ALVAREZ, alma y cara de la Bodega, quien una vez descubierto quien era (nadie a excepción del organizador sabía de qué bodega era y cual era su aportación al acto), nos dio todos los detalles sobre el vino, la zona y la bodega. 10 como persona y como ilustrador del vino que elaboran. Como dice algún compañero, ya tenemos un nuevo amigo en la Terrassa del Vi.

Como colofón en la 6ª y última etapa O Cebreiro-Sarria-Portomarín-Palas de Rei-Santiago de Compostela cerramos la noche con un dulce de la zona. El mejor posiblemente. El Alma de Reboreda Tostado. Un dulce 100% treixadura que nos dejó encantados por su acidez y elegancia. Esto se maridó como no con una Tarta de Santiago.

Acabamos con unos habanos de Honduras recién traídos del país, quien fumaba y con una sobremesa larga, amena y relajada, como todas nuestras catas.

Gracias en esta cata a Silvia por su excepcional maridaje, a las personas que nos dieron información sobre el Camino y a Javier Álvarez especialmente por venir y hacernos compañía y ser partícipe de la sorpresa.


No hay comentarios: