Segons el “Diccionari de
la Llengua Catalana de d’Institut d’Estudis Catalans ” les
Bombolles són glòbuls d’aire o gas a l’interior d’un líquid
i Rosàcies és l’adjectiu que ens indica similitud al color Rosa.
Si tenim en compte el
cupatge que generen aquestes definicions amb que en aquesta ocasió
ens centràvem amb Vins de doble fermentació al estil tradicional
de “Champagne “ podem extreure com a títol del Tast “Bombolles
Rosàcies”.
Fins aquí és fantàstic,
ja tenim el títol, però que fem? Un recorregut per les “Bombolles
Rosàcies del món? Només els grans “Champagne” ? Els DO Cava
d’última generació? Tot plegat és un gran dilema, tant per la
representació d’aquests vins, com per la seva elaboració i com
no, el seu consum, quants cops davant de la carta del Restaurant hem
llegit “Cava...Rosé” i hem pensat : Quina Por!
Doncs lluitem contra les
fòbies !! Plantegem una sessió didàctica amb exemples quotidians i
per totes les butxaques, bé per les buides i les gairebé buides,
que hi ha crisi, d’aquells en que ens permeti desenvolupar-nos amb
criteri davant d’un aparador de la “Vinacoteca” del barri o a
la carta d’aquell Restaurant que ens ha recomanat un amic, potser
si així els sorprenem.
Per tal de equiparar les
opcions per destacar a totes les ampolles ideem un ordre aleatori,
que sigui l’atzar qui esculli el quan hem de provar l’un o
l’altre, així totes jugant amb les mateixes opcions.
Per començar podem escollir
un elaborador clàssic, dels que podem dir d’ofici, “Caves Nadal”
i el seu “Salvatge Rosé” un Reserva Brut cent per cent Pinot
Noir de la collita 2008 amb un color pàl·lid per una curta
maceració del most amb el gra de raïm, que recorda aromàticament
els fruits vermells, però sobretot molt cremós i fresc en boca.
I ja posats a compartir
taula amb elaboradors que fan escola, per què no provar el nou
“Intens 2007” de “Recadero”, aquest és un Brut Nature,
sorprenent amb el cupatge atrevit de Pinot (majoritària) i
Monestrell, com el seu nom indica és “Intens”, tant en color,
com en nas i en boca, en podríem dir un Cava vermell, alta
representació de fruits del bosc amb lleugeres notes de criança,
els seus vins passen per bótes de roure durant dos mesos abans de
començar xampanyitzar-se i així li aporten estructura.
Un dels Brut Rosé sempre ha
destacat per la seva potència és el “Roger Goulart”, aquest
també utilitza la “Monestrell” que reforça la base de
“Garnatxa” (ja portem quatre varietals diferents només en tres
caves, i això que diuen hi ha poca diferència entre els caves...)
el color rosat de cirera, segons l’elaborador la verema es fa abans
d’alba i maceració a baixa temperatura per extreure sensacions més
destacades. Notes de maduixa i cirera, amb una acidesa justa,
bombolla ben integrada i una llarga cremositat i ben estructurat.
Ara que hem esmentat la
“Nit” podem provar el de “Raventós i Blanc”, potser el Rosé
DO Cava més de moda, sorprèn per la utilització del Varietals
habituals, “Xarel·lo” , “Parellada”, predomina el “Macabeu”
i una petita dosi de “Monestrell” que li aporta un color suau,
podem dir que feble i molt elegant. Destaquen les notes cítriques
de fruita blanca fresca i amb lleuger toc de “cassis”. De
carbònic suau és envol vent, llarg i lleugeres notes amargues que
recorden en boca igual que nas la fruita fresca.
No oblidem la recuperació
dels raïms d’abans de la “fil·loxera”, en aquest cas el
“Trepat de Freixenet”. El varietal li aporta lleugeres notes de
color, si són lleugeres. Els seus aromes són mitjos en intensitat
però elegants destaquen les mores molt equilibrades amb els cítrics
propis de la poma verda, amb un lleuger final floral. El seu pas en
boca és fresc, bona harmonia amb el carbònic, i petites notes de
regalèssia que li aporten una dosi de complexitat.
Ostres, si ja ens atrevim en
raïms clàssics per la elaboració de caves tradicionals, també ho
podem fer amb “Champagne”, i un d’aquells que tots ens proposem
tastar almenys un cop a la vida és “Louis Roderer” aquest cop
amb el seu “Vintage Rosé 2005” fet amb “Chardonay” i “Pinot
Noir”, aquí ja hi trobem diferencies entre la elaboració de
“Caves” i els “Champagne”. Aquests últims no maceren el tot
el most amb la pell dels raïms de color per obtenir tonalitats
vermelles, sinó el que fan és vinificar cada varietal per separat i
barrejar vins (blanc+negre=rosat). Li observem un color que recorda
el del “Salmó” , aromàticament és complexa, amb un recorregut
que va des dels fruits vermells a fruits secs torrats, passant pel
camí per notes cremoses, de pastisseria i fins tot records vegetals
i minerals. En boca destaca la seva acidesa, la fruita fresca i
volum, de carbònic molt suau és cremós llarg i lleugeres notes
finals a torrats.
Va i ara una sorpresa, el
desconegut el “Charles de Cazanove” amb Chardonay, Pinot Noir
(predominant) i Pinot Meunier. De color salmó intens, amb
extraordinàries notes de fruita confitada i equilibri amb la
presència persistent de pètals de rosa. En boca és voluminós, amb
un carbònic fràgil i ben integrat, i persisteixen les notes
florals, pètals, i lleugers tocs minerals que deixen un post gust
sorprenen.
I per què no acabar amb un
final de cine, de la mà de “Bollinger Rosé” amb “Chardonay”
, “Pinot Noir” i destaquen la presència de “Pinot Meunier”,
amb color Coure, notes aromàtiques que fan pensar amb la criança
del vi, fruits secs i un lleuger final de fruita fresca. En el seu
pas en boca podem experimentar la seva acidesa molt integrada amb el
carbònic, que és suau i que destaca el tacte sedós que ens deixa,
amb un post gust llarg de final fruitós.
Bé doncs, un tast en que em
pogut observar l’amplitud en la elaboració tant en varietals com
en formes que ens han portat a taula 8 expressions diferents però
tots amb un element comú, les “Bombolles Rosàcies”.
Según el "Diccionario
de la Lengua Catalana de de Instituto de Estudios Catalanes" las
Burbujas son glóbulos de aire o gas en el interior de un líquido y
Rosáceas es el adjetivo que nos indica similitud al color Rosa.
Si
tenemos en cuenta la mezcla que generan estas definiciones con que en
esta ocasión nos centramos con Vinos de doble fermentación al
estilo tradicional de "Champagne" podemos extraer como
título de la Cata "Burbujas Rosáceas".
Hasta aquí
es fantástico, ya tenemos el título, pero que hacemos? Un recorrido
por las "Burbujas Rosáceas del mundo? Sólo los grandes
"Champagne"? Los DO Cava de última generación? Todo ello
es un gran dilema, tanto por la representación de estos vinos, como
por su elaboración y como no, su consumo, cuántas veces ante la
carta del Restaurante hemos leído "Cava ... Rosé" y hemos
pensado: Qué Miedo!.
Pues luchamos contra las fobias!
Planteamos una sesión didáctica con ejemplos cotidianos y para
todos los bolsillos, bien por las vacios y las casi vacios, que hay
crisis, de aquellos en que nos permita desarrollarnos con criterio
ante un escaparate de la "Vinacoteca" del barrio o en la
carta de aquel Restaurante que nos ha recomendado un amigo, tal vez
si así le sorprendemos.
Para equiparar las opciones para
destacar en todas las botellas ideamos un orden aleatorio, que sea el
azar quien elija el cuándo debemos probar uno u otro, así todas
jugando con las mismas opciones.
Para empezar podemos escoger
un elaborador clásico, de los que podemos decir de oficio, "Cavas
Nadal" y su "Salvatge Rosé" un Reserva Brut cien por
cien “Pinot Noir” de la cosecha 2008 con un color pálido por una
corta maceración del mosto con el grano de uva, que recuerda
aromáticamente los frutos rojos, pero sobre todo muy cremoso y
fresco en boca.
Y ya puestos a compartir mesa con
elaboradores que hacen escuela, por qué no probar el nuevo "Intens
2007" de "Recadero", este es un Brut Nature,
sorprendiendo con un coupage atrevido de Pinot (mayoritaria) y
Monastrell, como su nombre indica es "Intenso", tanto en
color como en nariz y en boca, podríamos decir un Cava rojo, alta
representación de frutos del bosque con ligeras notas de crianza,
sus vinos pasan por barricas de roble durante dos meses antes de
empezar xampanyitzar y así le aportan estructura.
Uno de los
Brut Rosé siempre ha destacado por su potencia es el "Roger
Goulart", éste también utiliza la "Monastrell" que
refuerza la base de "Garnacha" (ya llevamos cuatro
varietales diferentes sólo en tres cavas, y eso que dicen hay poca
diferencia entre los cavas ...) el color rosado de cereza, según el
elaborador la vendimia se hace antes de amanecer y maceración a baja
temperatura para extraer sensaciones más destacadas. Notas de fresa
y cereza, con una acidez justa, burbuja bien integrada y una larga
cremosidad y bien estructurado.
Ahora que hemos mencionado la
"Nit" podemos probar el de "Raventós i Blanc",
quizás el Rosé DO Cava más de moda, sorprende por la utilización
del Varietales habituales, "Xarel.lo", "Parellada",
predomina el "Macabeo" y una pequeña dosis de "Monastrell"
que le aporta un color suave, podemos decir que débil y muy
elegante. Destacan las notas cítricas de fruta blanca fresca y con
ligero toque de "casis". De carbónico suave es despegue
viento, largo y ligeras notas amargas que recuerdan en boca al igual
que la nariz la fruta fresca.
No olvidemos la recuperación
de las uvas de antes de la "filoxera", en este caso con el
"Trepat” de “Freixenet". El varietal le aporta ligeras
notas de color, si son ligeras. Sus aromas son medios en intensidad
pero elegantes destacan las moras muy equilibradas con los cítricos
propios de la manzana verde, con un ligero final floral. Su paso en
boca es fresco, buena armonía con el carbónico, y pequeñas notas
de regaliz que le aportan una dosis de complejidad.
Ostras,
si ya nos atrevemos en racimos clásicos para la elaboración de
“Cavas” tradicionales, también lo podemos hacer con "Champagne",
y uno de los que todos nos proponemos probar al menos una vez en la
vida es "Louis Roederer" esta vez con el su "Vintage
Rosé 2005" hecho con "Chardonay" y "Pinot Noir",
aquí ya encontramos diferencias entre la elaboración de "Cavas"
y los "Champagne". Estos últimos no maceran el todo el
mosto con la piel de las uvas de color para obtener tonalidades
rojas, sino lo que hacen es vinificar cada varietal por separado y
mezclar vinos (blanco + negro = rosado). Le observamos un color que
recuerda el del "Salmón", aromáticamente es complejo, con
un recorrido que va desde los frutos rojos en frutos secos tostados,
pasando por el camino por notas cremosas, de pastelería e incluso
recuerdos vegetales y minerales. En boca destaca su acidez, la fruta
fresca y volumen, de carbónico muy suave es cremoso largo y ligeras
notas finales a tostados.
Va y ahora una sorpresa, el
desconocido el "Charles de Cazanove" con Chardonay, Pinot
Noir (predominante) y Pinot Meunier. De color salmón intenso, con
extraordinarias notas de fruta confitada y equilibrio con la
presencia persistente de pétalos de rosa. En boca es voluminoso, con
un carbónico frágil y bien integrado, y persisten las notas
florales, pétalos, y ligeros toques minerales que dejan un postgusto
sorprenden.
Y por qué no acabar con un final de cine, de la
mano de "Bollinger Rosé" con "Chardonay", "Pinot
Noir" y destacan la presencia de "Pinot Meunier", con
color cobre, notas aromáticas que hacen pensar en la crianza del
vino, frutos secos y un ligero final de fruta fresca. En su paso en
boca podemos experimentar su acidez muy integrada con el carbónico,
que es suave y que destaca el tacto sedoso que nos deja, con un post
gusto largo de final frutal.
Bueno pues, una cata en que
hemos podido observar la amplitud en la elaboración tanto en
varietales como en formas que nos han llevado a la mesa 8 expresiones
diferentes pero todos con un elemento común, las "Burbujas
Rosáceas".
No hay comentarios:
Publicar un comentario