viernes, 15 de julio de 2011

[TAST DE VINS DOLÇOS]

Potser una dels tastos més complicats. Vins dolços amb diferents elaboracions, diferents nivells de sucre residual, alguns fortificats, un vi de gel i un amb molta història.

La idea d'aquest tast s'ha extret de l'amena lectura del llibre
“Vins especials” del senyor Juan Muñoz Ramos, conegut president i fundador de l'escola de sumillería catalana i que ens endinsa en la complicada però divertida història dels vins dolços.

Endinsar-se en els vins dolços és apassionant, sempre que es tingui una ment oberta i desperta i ens deixem seduir pel sucre i l'acidesa d'aquests grans vins.

Va començar el tast amb un gran vi blanc de la varietat Ondenc ( Gaillac, França) en la qual els germans Plageoles es dediquen a elaborar vins d'alta qualitat amb varietats gairebé perdudes i elaboracions no gaire habituals. Un vi fresc amb aromes a préssec, codony, amb una pas llarg i un equilibri perfecte, a tenir en compte.

http://www.vins-plageoles.com/

Continuem amb el campió de la nit, va ser obrir i començar a gaudir d'un dels millors dolços fortificats amb la millor relació qualitat – preu, parlem d'un número ú a Portugal, Jose mª da Fonseca amb el seu Alambre 20 años, un vi que se li afegeix alcohol vínic per parar la fermentació i la solera més jove té 20 anys, espectacular amb un nas molt complex, fruita seca, amelades, toffe, elegant, en boca suntuós, persistent i de llarguíssim recorregut, molt recomanable.

http://www.jmf.pt/

Ens trobem amb una raresa peculiar, Ice wine negre en la Rioja de Tempranillo i garnacha?. Bodegas San Prudencio es va aventurar a realitzar aquest vi de gel amb una escassa producció i que gràcies al celler vam poder degustar. Rubén Sáenz ha realitzat aquest vi tan especial i va ser recollit a la tardor amb els raïms congelats a -8º , temperatura mínima imprescindible per elaborar aquest tipus de vins. Amb 5 tones de raïm premsades a peu de vinya es van obtenir tan sol 750 litres, 2000 ampolles en total .

Particularment destaca el seu color pell de ceba, en nas poma rostida i codony i alguna cosa especiat ( canyella i regalèssia vermella), en boca estructura mitjana, saborós i fruiter.

http://www.bodegasanprudencio.com/

Després d'aquests tres vins vam fer un parèntesi per començar a sopar, d'aquesta manera vam trencar una mica la seqüència del tast ja que els vins que venien a continuació anaven a ser maridats amb tres postres i també serien els més complexos de tots.

Seguim amb un altre del celler del senyor Fonseca , amb una varietat rara amb gran tradició a Portugal , el Moscatell Roxo, concretament Moscatell Roxo 1999 Domingo Soares Franco, sisena generació d'una família molt vinculada a aquest celler. Color pell de ceba, molt complex i potent, licorós, mel , melmelada de mores, aromes terciàries, persistent .

http://www.jmf.pt/

Tintilla de Rota, vi fortificat realitzat amb el sistema tradicional de criaderes i soleres de Bodegas Lustau, va anar el penúltim de la nit, varietat rara i escassa a Cadis i que els senyors de Lustau saben elaborar amb mestratge.

Notes iodades semblants a un PX, dens , en principi en nas surten notes d'hidrocarburs que airejant surten fàcilment, fruita seca, torrats, fresc i final floral. En boca bona acidesa, llaminer i amb final alguna cosa amarg seductor que no cansa.

http://www.emilio-lustau.com/

Per rematar la nit un clàssic amb molta història Fondillón Gran Reserva 1987, de celler Salvador Poveda un vi ranci poc dolç que va tancar el tast posant la guinda al pastís.

Vi d'Alacant elaborat amb la varietat Monastrell , cuidada selecció dels millors grans i llarga criança en barrica, possiblement un dels millors vins del món.

Potser el més complex , aromes de fruita seca, dàtils, cuir , cafè i xocolata, en boca poc dolça, panses, figues, amb final llarg persistent i amarg, una gran joia que deixa marca.

http://www.salvadorpoveda.com/

Quizás una de las catas más complicadas. Vinos dulces con distintas elaboraciones, distintos niveles de azúcar residual, algunos fortificados, un vino de hielo y uno con mucha historia.

La idea de esta cata se ha extraído de la amena lectura del libro “Vinos especiales” del señor Juan Muñoz Ramos, conocido presidente y fundador de la escuela de sumillería catalana y que nos adentra en la complicada pero divertida historia de los vinos dulces.

Adentrase en los vinos dulces es apasionante, siempre que se tenga una mente abierta y despierta y nos dejemos seducir por el azúcar y la acidez de estos grandes vinos.

Empezó la cata con un gran vino blanco de la variedad Ondenc ( Gaillac, Francia) en la que los hermanos Plageoles se dedican a elaborar vinos de alta calidad con variedades casi perdidas y elaboraciones no muy habituales. Un vino fresco con aromas a melocotón, membrillo, con una paso largo y un equilibrio perfecto, a tener en cuenta.

http://www.vins-plageoles.com/

Continuamos con el campeón de la noche, fue descorchar y empezar a disfrutar de uno de los mejores dulces fortificados con la mejor relación calidad – precio, hablamos de un número uno en Portugal, Jose mª da Fonseca con su Alambre 20 años, un vino que se le añade alcohol vínico para parar la fermentación y la solera más joven tiene 20 años, espectacular con una nariz muy compleja, frutos secos, amielados, toffe, elegante, en boca suntuoso, persistente y de larguísimo recorrido, muy recomendable.

http://www.jmf.pt/

Nos encontramos con una rareza peculiar, Ice wine tinto en la Rioja de Tempranillo y garnacha?. Bodegas San Prudencio se aventuró a realizar este vino de hielo con una escasa producción y que gracias a la bodega pudimos degustar. Rubén Sáenz ha realizado este vino tan especial y fue recogido en otoño con las uvas congeladas a -8º , temperatura mínima imprescindible para elaborar ese tipo de vinos. Con 5 toneladas de uva prensadas a pie de viña se obtuvieron tan solo 750 litros, 2000 botellas en total .

Particularmente destaca su color piel de cebolla, en nariz manzana asada y membrillo y algo especiado ( canela y regaliz roja), en boca estructura media, sabroso y frutal.

http://www.bodegasanprudencio.com/

Después de estos tres vinos hicimos un paréntesis para empezar a cenar, de esta manera rompimos un poco la secuencia de la cata ya que los vinos que venían a continuación iban a ser maridados con tres postres y también serian los más complejos de todos.

Seguimos con otro de la bodega del señor Fonseca , con una variedad rara con gran tradición en Portugal , el Moscatel Roxo, concretamente Moscatel Roxo 1999 Domingo Soares Franco, sexta generación de una familia muy vinculada a esta bodega. Color piel de cebolla, muy complejo y potente, licoroso, miel , mermelada de moras, aromas terciarios, persistente .

http://www.jmf.pt/

Tintilla de Rota, vino fortificado realizado con el sistema tradicional de criaderas y soleras de bodegas Lustau, fue el penúltimo de la noche, variedad rara y escasa en Cádiz y que los señores de Lustau saben elaborar con maestría.
Notas yodadas parecidas a un PX, denso , en principio en nariz salen notas de hidrocarburos que aireando salen fácilmente, frutos secos, tostados, fresco y final floral. En boca buena acidez, goloso y con final algo amargo seductor que no cansa.
http://www.emilio-lustau.com/

Para rematar la noche un clásico con mucha historia Fondillón Gran Reserva 1987, de bodega Salvador Poveda un vino rancio poco dulce que cerró la cata poniendo la guinda al pastel.

Vino de Alicante elaborado con la variedad Monastrell , cuidada selección de los mejores granos y larga crianza en barrica, posiblemente uno de los mejores vinos del mundo.

Quizás el más complejo , aromas de frutos secos, dátiles, cuero , café y chocolate, en boca poco dulce, pasas, higos, con final largo persistente y amargo, una gran joya que deja marca.

http://www.salvadorpoveda.com/



No hay comentarios: