jueves, 26 de enero de 2012

[ MES ALLA DEL ALBARIÑO ]


El primer tast de l'any ens va portar a Galícia, avui Galícia és diferent pels quals volen tastar nous estímuls, perquè la terra i el mar mai han estat frontera.
Un exemple de la constant evolució de la regió són els seus actuals vins, sens dubte els seus albariños són dels vins mes emblemàtics del país, però últimament hi ha alguna cosa que es mou mes allà del albariño.
Altres varietats estan traient el cap i tant en varietats blanques com en tintes ja destaquen per la seva qualitat, cal apuntar que possiblement sigui aquesta regió on s'aquesta realitzant un major esforç a l'hora de recuperar varietats autòctones gairebé desaparegudes.
El tast es desenvolupo en dues etapes, en primer lloc vam voler conèixer varietats negres i busquem monovarietals per intentar conèixer-los millor, el tast dels vins negres es realitzo oberta, vam creure que no tènia sentit fer-la a cegues com és normal en el grup, ja que de les varietats no coneixíem gairebé res.
En segon lloc catem els vins de varietats blanques, també monovarietals, aquests vins a l'ésser mes coneguts es van posar a cegues i es realitzo un petit joc per veure qui encertava les varietats.
Els vins catats i per aquest ordre de tast van ser :

5 monovarietales negres
Goliardo Espadeiro 2009 del celler Forjas del Salnes de la D.O. Ries Baixas.
Són pocs els vins negres de Ries Baixas però Rodrigo Mendez amb la col·laboració del enòlog Raul Perez reivindiquen la qualitat dels negres d'aquesta D.O.
Quinta da Muradella Souson 2008 del celler Quinta da Muradella en la D.O. Monterrei.
Jose Luis Mateo pretén recuperar aquesta varietat ancestral i que estava implantada en tota Galícia.
És una varietat bastant rustica, amb un cicle de maduració llarg, amb molta acidesa i molta càrrega colorant i bastant tani.
Dominio do Bibei Brancellao 2006 del celler Dominio do Bibei en la D.O Ribeira Sacra.
Celler referent tant en vins blancs com en negres, la primera empenta d'aquest celler ho va donar Sara Perez que és la seva assessora. És la varietat negra mes antiga de Galícia.
Quinta da Muradella Caiño Rodó 2008 del celler Quinta da Muradella en la D.O. Monterrei.
Diuen que abans a totes les varietats amb molta acidesa a Galícia els cridaven Caiño. És una varietat elegant, amb un cicle de maduració molt llarg, amb molta acidesa i taní bastant fi.
Aquest vi va sorprendre a la majoria, va anar de menys a mes.
Bancals Oblidats Mencia 2009 del celler Posa't dóna Voga en la D.O. Ribeira Sacra.
En un tast de vins gallecs negres no podia faltar la mencia, és la varietat mes habitual.
En aquest cas és un projecte per valorar el treball d'uns viticultors que renuncien a la facilitat i perpetuen el treball en unes zones adverses.

3 monovarietales blancs
Gorvia Blanco 2008 Doña Blanca del celler Quinta da Muradella en la D.O Monterrei.
Com diu el seu elaborador Jose Luis Mateo no és un vi fàcil amb una varietat semidesconegut, no obstant això surt molt airós i amb bona nota.
Hi ha qui diu que és la varietat Merseguera valenciana adaptada a Galícia.
Goliardo A Telleira 2009 Albariño del celler Forjas del Salnes de la D.O Ries Baixas.
Després de si té la llegenda que la criança en ampolla es va fer baix del mar, solament és una llegenda, això si les vinyes d'on surt aquest vi estan a tan sol 150 del mar. Un vi sorprenent.
Lapena 2007 Godello del celler Dominio do Bibei en la D.O Ribeira Sacra.
La varietat Godello aquesta tenint una gran acceptació entre els consumidors, est és gran exemple en el mes alt. És una varietat que ben tractada pot donar vi duradors en el temps ja que evoluciona lentament.

El tast va donar per a molt debat, i això al món del vi és molt bo, sobretot en el tast de les varietats negres, són vins dificiles i que amb el temps donaran molt que parlar.
Des d'aquí agraïm als cellers participants la cooperació en la realització del tast, sense la seva ajuda no hagués estat possible.
 
La primera cata del año nos llevo a Galicia, hoy Galicia es diferente para los que quieren paladear nuevos estímulos, porque la tierra y el mar nunca han sido frontera.

Un ejemplo de la constante evolución de la región son sus actuales vinos, sin duda sus albariños son de los vinos mas emblemáticos del país, pero últimamente hay algo que se mueve mas alla del albariño.
Otras variedades están sacando la cabeza y tanto en variedades blancas como en tintas ya destacan por su calidad, hay que apuntar que posiblemente sea esta región donde se esta realizando un mayor esfuerzo a la hora de recuperar variedades autóctonas casi desaparecidas.
La cata se desarrollo en dos etapas, en primer lugar quisimos conocer variedades tintas y buscamos monovarietales para intentar conocerles mejor, la cata de los vinos tintos se realizo abierta, creímos que no tenia sentido hacerla a ciegas como es normal en el grupo, ya que de las variedades no conocíamos casi nada.
En segundo lugar catamos los vinos de variedades blancas, también monovarietales, estos vinos al ser mas conocidos se pusieron a ciegas y se realizo un pequeño juego para ver quien acertaba las variedades.
Los vinos catados y por este orden de cata fueron :

5 monovarietales tintos
Goliardo Espadeiro 2009 de la bodega Forjas del Salnes de la D.O. Rías Baixas.
Son pocos los vinos tintos de Rías Baixas pero Rodrigo Mendez con la colaboración del enologo Raul Perez reivindican la calidad de los tintos de esta D.O.
Quinta da Muradella Souson 2008 de la bodega Quinta da Muradella en la D.O. Monterrei.
Jose Luis Mateo pretende recuperar esta variedad ancestral y que estaba implantada en toda Galicia.
Es una variedad bastante rustica, con un ciclo de maduración largo, con mucha acidez y mucha carga colorante y bastante tanino.
Dominio do Bibei Brancellao 2006 de la bodega Dominio do Bibei en la D.O Ribeira Sacra.
Bodega referente tanto en vinos blancos como en tintos, el primer empujón de esta bodega lo dio Sara Perez que es su asesora. Es la variedad tinta mas antigua de Galicia.
Quinta da Muradella Caiño Redondo 2008 de la bodega Quinta da Muradella en la D.O. Monterrei.
Dicen que antes a todas las variedades con mucha acidez en Galicia les llamaban Caiño. Es una variedad elegante, con un ciclo de maduración muy largo, con mucha acidez y tanino bastante fino.
Este vino sorprendió a la mayoría, fue de menos a mas.
Bancales Olvidados Mencia 2009 de la bodega Ponte da Boga en la D.O. Ribeira Sacra.
En una cata de vinos gallegos tintos no podía faltar la mencia, es la variedad mas habitual.
En este caso es un proyecto para valorar el trabajo de unos viticultores que renuncian a la facilidad y perpetúan el trabajo en unas zonas adversas.

3 monovarietales blancos
Gorvia Blanco 2008 Doña Blanca de la bodega Quinta da Muradella en la D.O Monterrei.
Como dice su elaborador Jose Luis Mateo no es un vino fácil con una variedad semidesconocida ,sin embargo sale muy airoso y con buena nota.
Hay quien dice que es la variedad Merseguera valenciana adaptada a Galicia.
Goliardo A Telleira 2009 Albariño de la bodega Foras del Salnes de la D.O Rías Baixas.
Tras de si tiene la leyenda que la crianza en botella se hizo bajo del mar, solo es una leyenda, eso si las viñas de donde sale este vino están a tan solo 150 del mar. Un vino sorprendente.
Lapena 2007 Godello de la bodega Dominio do Bibei en la D.O Ribeira Sacra.
La variedad Godello esta teniendo una gran aceptación entre los consumidores, este es gran ejemplo en lo mas alto. Es una variedad que bien tratada puede dar vino duraderos en el tiempo ya que evoluciona lentamente.

La cata dio para mucho debate, y eso en el mundo del vino es muy bueno, sobretodo en la cata de las variedades tintas, son vinos dificiles y que con el tiempo darán mucho que hablar.
Desde aquí agradecemos a las bodegas participantes la cooperación en la realización de la cata, sin su ayuda no hubiese sido posible.















No hay comentarios: