La cata de noviembre ha sido una cata especial, por el hecho de que por segundo mes consecutivo la familia de La Terrassa del Vi ha aumentado, el mes pasado con Natalia y este con Garbet, dos preciosas niñas que han hecho que los papás, Paco y Carles, estén en las nubes y no den pie con bola en las catas.
La cata de noviembre tenía en común los vinos de Adhocq.com. Francesc Nicolàs, gerente, organizó la cata sorpresa con juego previo para poner a prueba el nivel de cata del grupo.
Todos los vinos se cataron a ciegas, con un pequeño test para averiguar origen, coupage y crianza. Tarea fácil para un grupo de catadores de “prestigio comarcal”, y nominado a grupo de cata en Verema.com.
Dos grandes blancos para empezar a tope:
1.- Clos de la Coulée de Serrant 2008, el gran vino de Nicolás Joly, un chenin blanc de viñas de 30 años con 8 meses de crianza y viticultura biodinámica. Hubo algún “iluminado” del grupo que acertó todo de este fenomenal vino (Alberto, eres un genio!!!!).
2.- Veliko Belo 2006, un excelente vino de Eslovenia de bodegas Movia. 70 % rebula, 20 % sauvignon blanc y 10 % de pinot gris y una edad media de viñedos de 40 años. 42 meses de crianza en roble francés y, también, viticultura biodinámica. El Veliko sorprendió por su profundidad y mineralidad. Fue uno de los vinos que más gustó al grupo, pero nadie supo adivinarlo.
Seguimos con cuatro tintos monovarietales (cariñena, tempranillo, nebbiolo y syrah) de zonas muy dispares: Felluns (Francia), Rioja, Piamonte e Israel.
Grandes vinos que nos hicieron disfrutar por sus cualidades, y dudar de nuestra capacidad de catar a ciegas.
El más fácil de detectar, por ser el más característico de la zona, fue el Barolo de Paolo Scarino. No estamos acostumbrados a este tipo de vinos. Finos, con poca estructura y algo ácidos, que hizo que fuese el vino más acertado de la cata. Está bien encontrar vinos tan característicos de su zona.
El orden de los tintos fue el siguiente:
· Cap Negre + 2009 de Felluns (Francia)
100 % cariñena
Edad media del viñedo: 70 años
14 meses de roble francés
Nota de cata: sabroso, intenso, maduro. En nariz, muy elegante. No defraudó a ninguno de los 13 catadores, algunos de ellos, por cierto, muy especiales (creo que fue el preferido de D. Jesús).
· Aluen + 2008 de Bodegas y Viñedos Aluen (Rioja)
100 % tempranillo
Edad media del viñedo: 65 años
14 meses de roble francés y centroeuropeo
Nota de cata: aparentemente, un vino fácil de adivinar pero para nuestra sorpresa fueron pocos los que lo hicieron. Un vino con cuerpo frutal, notas de violeta. Según Carles, el mejor de la cata, pero fue Estrella, la más guapa del grupo, la que lo “clavó” 100 %.
· Barolo DOCG 2006 de Paolo Scavino (Piamonte)
100 % nebbiolo
Edad media del viñedo: 60 años
24 meses de roble francés
Ya comentado anteriormente
· Sycra Syrah 2006 de los Montes de Judea (Israel)
Bodega Clos de Gat
100 % Syrah
Edad media del viñedo: 60 años
20 meses de roble francés
Un vinazo (el vino que más gustó a Raúl Cano). A pesar de ello, fue Jordi el que, gracias a su debilidad por la variedad syrah, nos encaminó hacia él. Lo complicado fue acertar la zona !!!
Pepe Cano, un hombre con personalidad catando, no quiso seguir a la mayoría y así le fue !!!!!
Después de dos blancos y cuatro tintos, pasamos a dos espumosos de Movia (Eslovenia).
Quien conozca la bodega sabe que podemos esperar cualquier cosa fuera de lo tradicional. Son apasionados de la tierra, de la viña, valientes, atrevidos y lo demuestran con sus rarezas y geniales vinos.
· Puro Rose 2003
100 % Pinot Noir
Edad media de la viña: 32 años
Vino base con una crianza de 4 años en barricas. La segunda fermentación en botella se arranca con mosto de pinot noir del 2009 y no se degolla hasta el momento de consumo, lo que provoca un pequeño show a la hora de abrir la botella ya que hay que sacar la parte de las lías muertas para poder consumir. Un buen producto con espectáculo incluido.
· Puro 2003
100 % Chardonnay
Edad media de la viña: 45 años
La misma elaboración que el anterior. Un espumoso en primicia para La Terrassa del Vi.
Raúl Cano fue el mejor catador de la noche, y se llevó premio de Adhocq.com.
Otros premiados de la noche (no sé por qué) fueron Manolo y Julio.
Además tuvimos el privilegio de contar con la presencia de un invitado especial: el presidente de los enólogos de Catalunya, Josep Anton Llaquet que dirige la bodega Cap Negre. Durante la cena, se pudieron probar sus vinos Cap Negre Blanc 2009 y 2010 (garnacha), Cap Negre Rosado 2010 (100 % garnacha) y el Cap Negre Tinto (garnacha y cariñena).
El tast de novembre ha estat un tast especial, pel fet que per segon mes consecutiu la família de la Terrassa del Vaig veure ha augmentat, el mes passat amb Natalia i aquest amb Garbet, dues precioses nenes que han fet que els papàs, Paco i Carles, estiguin en els núvols i no donin motiu amb bola en els tastos.
El tast de novembre tenia en comú els vins d'Adhocq.com. Francesc Nicolàs, gerent, va organitzar la cata sorpresa amb joc previ per posar a prova el nivell de tast del grup.
Tots els vins es van catar a cegues, amb un petit test per esbrinar origen, coupage i criança. Tasca fàcil per a un grup de tastadore de “prestigi comarcal”, i nominat a grup de tast en Verema.com.
Dos grans blancs per començar de gom a gom:
1.- Clos de la Coulée de Serrant 2008, el gran vi de Nicolás Joly, un chenin blanc de vinyes de 30 anys amb 8 mesos de criança i viticultura biodinàmica. Va haver-hi algun “il·luminat” del grup que va encertar tot d'aquest fenomenal vi (Alberto, ets un geni!!!!).
2.- Veliko Belo 2006, un excel·lent vi d'Eslovènia de cellers Movia. 70 % rebula, 20 % sauvignon blanc i 10 % de pinot gris i una edat mitjana de vinyers de 40 anys. 42 mesos de criança en roure francès i, també, viticultura biodinàmica. El Veliko va sorprendre per la seva profunditat i mineralitat. Va ser un dels vins que més va agradar al grup, però ningú va saber endevinar-ho.
Seguim amb quatre negres monovarietals (cariñena, tempranillo, nebbiolo i syrah) de zones molt dispars: Felluns (França), Rioja, Piemont i Israel.
Grans vins que ens van fer gaudir per les seves qualitats, i dubtar de la nostra capacitat de catar a cegues.
El més fàcil de detectar, per ser el més característic de la zona, va anar el Barolo de Paolo Scarino. No estem acostumats a aquest tipus de vins. Fins, amb poca estructura i alguna cosa àcids, que va fer que anés el vi més encertat del tast. Està ben trobar vins tan característics de la seva zona.
L'ordre dels negres va ser el següent:· Cap Negre + 2009 de *Felluns (França)
100 % cariñena
Edat mitjana del vinyer: 70 anys
14 mesos de roure francès
Nota de tast: saborós, intens, madur. En nas, molt elegant. No va defraudar a cap dels 13 catadores, alguns d'ells, per cert, molt especials (crec que va ser el preferit de D. Jesús).
· Aluen + 2008 de Cellers i Vinyers *Aluen (Rioja)
100 % tempranillo
Edat mitjana del vinyer: 65 anys
14 mesos de roure francès i centreeuropeu
Nota de tast: aparentment, un vi fàcil d'endevinar però per a la nostra sorpresa van ser pocs els que ho van fer. Un vi amb cos fruiter, notes de violeta. Segons Carles, el millor del tast, però va ser Estel, la més maca del grup, la que ho “va clavar” 100 %.
· Barolo DOCG 2006 de Paolo Scavino (Piemont)
100 % nebbiolo
Edat mitjana del vinyer: 60 anys
24 mesos de roure francès
Ja comentat anteriorment
· Sycra Syrah 2006 de les Muntanyes de la Judea (Israel)
Celler Clos de Gat
100 % Syrah
Edat mitjana del vinyer: 60 anys
20 mesos de roure francès
Un vinàs (el vi que més va agradar a Raúl Cano). Malgrat això, va anar Jordi el que, gràcies a la seva debilitat per la varietat syrah, ens va encaminar cap a ell. El complicat va ser encertar la zona !!!
Pepe Cano, un home amb personalitat catant, no va voler seguir a la majoria i així li va anar !!!!!
Després de dos blancs i quatre negres, passem a dos espumòs de Movia (Eslovènia).
Qui conegui el celler sap que podem esperar qualsevol cosa fora del tradicional. Són apassionats de la terra, de la vinya, valentes, atrevits i ho demostren amb les seves rareses i genials vins.
· Pur Rose 2003
100 % Pinot Noir
Edat mitjana de la vinya: 32 anys
Va venir base amb una criança de 4 anys en barriques. La segona fermentació en ampolla s'arrenca amb most de pinot noir del 2009 i no es degolla fins al moment de consum, la qual cosa provoca un petit xou a l'hora d'obrir l'ampolla ja que cal treure la part de les emboliques mortes per poder consumir. Un bon producte amb espectacle inclòs.
· Puro 2003
100 % Chardonnay
Edat mitjana de la vinya: 45 anys
La mateixa elaboració que l'anterior. Un espumòs en primícia per la Terrassa del Vi.
Raúl Cano va ser el millor tastador de la nit, i es va portar premi d'Adhocq.com.
Altres premiats de la nit (no sé per què) van ser Manolo i Julio.
A més vam tenir el privilegi de comptar amb la presència d'un convidat especial: el president dels enólogos de Catalunya, Josep Anton Llaquet que dirigeix el celler Cap Negre. Durant el sopar, es van poder provar els seus vins Cap Negre Blanc 2009 i 2010 (*garnacha), Cap Negre Rosat 2010 (100 %
garnacha) i el Cap Negre Negre (garnacha i cariñena).
No hay comentarios:
Publicar un comentario