domingo, 15 de mayo de 2011

[ Tast vertical de Celler Batlle i III Lustres ]

Darrere d'un gran producte es troba una llarga història familiar, personatges , esdeveniments i destinacions que expliquen la situació actual de l'empresa i de la família.
L'any 2006, la cinquena generació de Gramona celebro el 125º aniversari de la saga, un homenatge a la cultura del vi i del cava des de 1881.
Dirigida aquest tast per Alex De la Serna, el qual després de les explicacions i una mica d'història ben resumida ja que estem parlant d’autèntiques llegendes de l'elaboració de vins del Penedes i podrien ser hores, passem a parlar de caves, que d'això anava la nit.
Celler Batlle 99
Amb un daurat pajizo transparent net i un carbònic delicat.
Apunta en nas amb una acusada aroma persistent a la Xarel·lo, flors blanques i un contrast suau de criança amb tocs torrats i pa rallat.
El seu pas per boca fi i elegant, cremós i amb bona acidesa que li aporta frescor i joventut, té un notable recorregut i torna el record del seu origen aportant notes de criança.
Celler Batlle 00
Color de semblants entonacions que l'anterior, amb una transparència més notable.
En nas bon intensitat amb notes amelades, fruita passificada, brioche, ametlles torrades, amb presència d'una notable mineralitat.
En boca fa sentir la seva acidesa fina amb un carbònic perfectament integrat, saborós el seu pas, deixant un record de fruita blanca, llarg recorregut aguantant perfecte durant quatre hores..
Celler Batlle 01
Groc or net, carbònic present fi i explosiu.
Nas fi, punxant fruita blanca (poma, pera), amb una fina brioixeria, notes torrades i caramels de fruita acidifica.
En boca apareix alegre, viu, alguna cosa descarat, li falta la maduresa dels seus germans, però penso que estem davant una gran anyada, amb una acidesa pronunciada i un carbònic jove, aquest cava té molta vida per davant.
Celler Batlle 1992… (Gràcies Jordi)
Daurat brillant, glicèric, carbònic fi i present en la copa.
El seu nas explosiu, on el temps s'ha detingut, mostra aromes de poma al forn, floral i delicioses notes de criança, rebosteria i fruita seca, donant mostres minerals, molsa i herbes aromàtiques.
En boca es mostra fresc, equilibrat, bona acidesa, madur, el seu record a fruita blanca i petites notes de criança em porten de cap, un mes que agradable record, si el tast es fa a cegues m'hagués traslladat a la zona de Reims.
Continuant amb el tast i deixant descansar en copa aquests Batlle, per veure la seva evolució continuem el tast amb dos caves de Gramona III Lustres.
Gramona III Lustres 2001
Color groc amb tocs daurats brillants.
En principi en nas es mostra tancat i amb una mica de reducció, en anar-se airejant el primer que apunta és la fruita seca, ametlles, les notes de brioixeria, la fruita aquesta amagada i tímida, aromes herbàcies i cítrics.
En boca és saborós, el carbònic aquesta integrat, és vinós, amb tocs de criança, l'acidesa encara aguanta molt bé i amb un final molt llarg amb records minerals.
Gramona III Lustres 2004
Color groc pujat amb reflexos daurats.
En nas s'aprecia la joventut, és viu i alegre, amb aromes torrades, fruitera (poma, pera), tocs de brioixeria i pastisseria, cítrics molt evidents i unes aromes herbàcies que recorden al fonoll.
En boca és molt net i tornen a aparèixer les apreciacions del nas, amb la fruita blanca, l'acidesa destacada, és fresc i sec, amb un final alguna cosa amarg que convida a seguir amb un altre glop.
Gràcies Alex per donar-nos a conèixer aquests grandíssims caves

Detrás de un gran producto se halla una larga historia familiar, personajes , acontecimientos y destinos que explican la situación actual de la empresa y de la familia.
En el año 2006, la quinta generación de Gramona celebro el 125º aniversario de la saga, un homenaje a la cultura del vino y del cava desde 1881.
Dirigida esta cata por Alex De La Serna, el cual después de las explicaciones y un poco de historia bien resumida ya que estamos hablando de autenticas leyendas de la elaboración de vinos del Penedes y podrían ser horas, pasamos a hablar de cavas, que de eso iba la noche.
Celler Batlle 99
Con un dorado pajizo transparente limpio y un carbónico delicado.
Asoma en nariz con un acusado aroma persistente a la Xarel.lo, flores blancas y un contraste suave de crianza con toques tostados y pan rallado.
Su paso por boca fino y elegante, cremoso y con buena acidez que le aporta frescura y juventud, tiene un notable recorrido y vuelve el recuerdo de su origen aportando notas de crianza.
Celler Batlle 00
Color de parecidas entonaciones que el anterior, con una transparencia más notable.
En nariz buena intensidad con notas amieladas, fruta escachada o pasificada, brioche, almendras tostadas, con presencia de una notable mineralidad.
En boca hace sentir su acidez fina con un carbónico perfectamente integrado, sabroso su paso, dejando un recuerdo de fruta blanca, largo recorrido aguantando perfecto durante cuatro horas..
Celler Batlle 01
Amarillo oro limpio, carbónico presente fino y explosivo.
Nariz fina, punzante fruta blanca (manzana, pera), con una fina bollería, notas tostadas y caramelos de fruta acida.
En boca aparece alegre, vivo, algo descarado, le falta la madurez de sus hermanos, pero pienso que estamos ante una gran añada, con una acidez pronunciada y un carbónico joven, este cava tiene mucha vida por delante.
Celler Batlle 1992… (Gracias Jordi)
Dorado brillante, glicérico, carbónico fino y presente en la copa.
Su nariz explosiva, donde el tiempo se ha detenido, muestra aromas de manzana horneada, floral y deliciosas notas de crianza, repostería y frutos secos, dando muestras minerales, musgo y hierbas aromáticas.
En boca se muestra fresco, equilibrado, buena acidez, maduro, su recuerdo a fruta blanca y pequeñas notas de crianza me llevan de cabeza, un mas que agradable recuerdo, si la cata se hace a ciegas me hubiese trasladado a la zona de Reims.
Continuando con la cata y dejando descansar en copa estos Batlle, para ver su evolución continuamos la cata con dos cavas de Gramona III Lustros.
Gramona III Lustros 2001
Color amarillo con toques dorados brillantes.
En principio en nariz se muestra cerrado y con algo de reducción, al irse aireando lo primero que asoma es los frutos secos, almendras, las notas de bollería, la fruta esta escondida y tímida, aromas herbáceos y cítricos.
En boca es sabroso, el carbónico esta integrado, es vinoso, con toques de crianza, la acidez todavía aguanta muy bien y con un final muy largo con recuerdos minerales.
Gramona III Lustros 2004
Color amarillo subido con reflejos dorados.
En nariz se aprecia la juventud, es vivo y alegre, con aromas tostados, frutal (manzana, pera), toques de bollería y pastelería, cítricos muy evidentes y unos aromas herbáceos que recuerdan al hinojo.
En boca es muy limpio y vuelven a aparecer las apreciaciones de la nariz, con la fruta blanca, la acidez destacada, es fresco y seco, con un final algo amargo que invita a seguir con otro trago.
Gracias Alex por darnos a conocer estos grandísimos cavas.