viernes, 26 de septiembre de 2008

[ PREMI AL BLOG DE LA TERRASSA DEL VI ]


Dins l'acte, que va tenir lloc a la carpa polivalent de la XXVIII Mostra de vins i caves de Catalunya, en el 1º Concurs BlogDOCat organitzat per D.O. Catalunya,el nostre blog va rebre la següent menció especial del jurat: "Per ser un gran exemple de l'adaptació d'un grup de tast de vins a l'univers blog."

Per altra part, la ceremònia va comptar amb la presència de personalitats de reconegut prestigi del món vitivinícola i grastronòmic català com el cuiner Nando Jubany o el periodista i cantautor Pere Tàpias, que van lliurar dos dels premis.

Dentro del acto, que tuvo lugar en la carpa polivalente de la XXVIII Muestra de vinos y caves de Catalunya, en el 1º Concurso BlogDOCat organizado por D.O. Catalunya,nuestro blog recibió la siguiente mención especial del jurado: "Por ser un gran ejemplo de la adaptación de un grupo de cata de vinos al universo blog."

Por otra parte, la ceremònia contó con la presencia de personalidades de reconocido prestigio del mundo vitivinícola y grastronómico catalán como el cocinero Nando Jubany o el periodista y cantautor Pere Tàpias, que entregaron dos de los premios.

lunes, 22 de septiembre de 2008

[ LA TERRASSA DEL VI APAREIX NOVAMENT AL DIARI DE LA NOSTRA CIUTAT ]

Dissabte, 20 de Setembre el grup de cata apareix al Diari de Terrassa amb motiu de la cata Homenatge a Francisco Hoya.

Sabado, 20 de Septiembre el grupo de cata aparece en el Diari de Terrassa con motivo de la cata Homenaje a Francisco Hoya.


[ CATA HOMENATGE FRANCISCO HOYA ]

Enormement feliços: així vam estar i estem els components de la Terrassa del Vi, per l'èxit de la Cata Homenatge a Francisco Hoya, qui va morir d'un sobtat infart el 3 de Setembre del 2007, i a qui se li ha volgut rendir un senzill i emotiu homenatge organitzant aquesta cata, sent el seu fill un dels components del nostre grup. La vetllada va acompanyar des del primer moment, ja que el clima ens va ajudar a poder desenvolupar part de l'esdeveniment en la terrassa del Museu mNACTEC a l'aire lliure i els convidats van complir amb escreix les expectatives creades. Quim Vila i Paco Higón, dos dels grans "mestres" del vi a Espanya, ens van acompanyar en aquesta màgica nit i van donar motiu a que totes les persones allí presents intercanviessin comentaris sobre els vins catats i altres assumptes relacionats amb la vinya.

Parlant ja dels detalls de la nit, es va començar amb l'aperitiu, que va ser acompanyat de Manzanilla La Bota nº 8 Las Cañas, per a que posteriorment la periodista i companya Estrella Núñez fes la presentació de l'Associació i expliqués el motiu de l'homenatge a Francisco Hoya als convidats i premsa que van acudir a cobrir l'acte, amb el corresponent "photocall".

Seguidament passem a la cata, on es van fer els tres cara a cara. Els dos primers van ser blancs de la varietat Sauvignon Blanc un de França (Alphonse Mellot) i l’altre de Nova Zelanda (Te Mata) presentats per Paco Higón. Quim Vila a continuació, va prosseguir els altres dos cara a cara, que van ser Torbreck d'Austràlia contra Jaboulet de França ambdós tints de la varietat syrah. I finalment, les dues grans joies: Chateau Pontet Canet contra Viader, de França i Califòrnia respectivament, que ens van deixar meravellats a tots els assistents.

Posteriorment, es va iniciar el sopar que es va maridar amb una Cava català Mont-Ferrant Brut Rose magnum, un vi blanc de Ribeiro: Emilio Rojo, i un tint del famós bodeguer Peter Sisseck, Quinta Sardonia 2005 en magnum per a major gaudi, sent aquests dos últims catats a cegues, donant joc durant la vetllada per a saber qui podia endevinar-lo. Per a acabar les postres es van maridar amb un Porto Vintage dels cellers Niepoort de Portugal.

Al acabar el sopar i com a tancament, Paco Hoya fill de l'homenatjat va donar les gràcies a tots els companys, amics i patrocinadors per l'èxit, recordant amb algun d'ells com hagués gaudit el seu pare en un dia així, i esperant repetir-lo el pròxim any en les mateixes dates i amb uns padrins com els que vam tenir.


Enormemente felices: así estuvimos y estamos los componentes de la Terrassa del Vi, por el éxito de la Cata Homenaje a Francisco Hoya, quien falleció de un repentino infarto el 3 de Septiembre del 2007, y a quien se le ha querido rendir un sencillo y emotivo homenaje organizando esta cata, siendo su hijo uno de los componentes de nuestro grupo. La velada acompañó desde el primer momento, ya que el clima nos ayudó a poder desarrollar parte del evento en la terraza del Museu mNACTEC al aire libre y los invitados cumplieron con creces las expectativas creadas. Quim Vila y Paco Higón, dos de los grandes "maestros" del vino en España, nos acompañaron en esta mágica noche y dieron pie a que todas las personas allí presentes intercambiaran comentarios sobre los vinos catados y otros asuntos relacionados con la vid.


Hablando ya de los detalles de la noche, se comenzó con el aperitivo, que fue acompañado de Manzanilla La Bota nº 8 Las Cañas, para que posteriormente la periodista y compañera Estrella Núñez hiciera la presentación de la Asociación y explicara el motivo del homenaje a Francisco Hoya a los invitados y prensa que acudió a cubrir el acto, con el correspondiente "photocall".

Seguidamente pasamos a la cata, donde se hicieron los tres cara a cara. Los dos primeros fueron blancos de la variedad Sauvignon Blanc uno de Francia (Alphonse Mellot) y otro de Nueva Zelanda (Te Mata) presentados por Paco Higón. Quim Vila a continuación, prosiguió los otros dos cara a cara que fueron Torbreck de Australia contra Jaboulet de Francia ambos tintos de la variedad shiraz. Y por último, las dos grandes joyas: Chateau Pontet Canet contra Viader, de Francia y California respectivamente, que nos dejaron maravillados a todos los asistentes.

Posteriormente, se inició la cena que maridó con una Cava catalán Mont-Ferrant Brut Rose magnum, un vino blanco de Ribeiro : Emilio Rojo, y un tinto del famoso bodeguero Peter Sisseck que se llama Quinta Sardonia 2005 en magnum para mayor disfrute, siendo estos dos últimos a ciegas y dando juego durante la velada para saber quien podía adivinarlo. Para acabar el postre maridó con un Porto Vintage de las bodegas Nieeport de Portugal.

Al acabar la cena y como cierre, Paco Hoya hijo del homenajeado dio las gracias a todos los compañeros, amigos y patrocinadores por el éxito, recordando con alguno de ellos cómo hubiera disfrutado su padre en un día así, y esperando repetirlo el próximo año en las mismas fechas y con unos padrinos como los que tuvimos.

S'adjunta el llistat de vins catats amb varietat i anyada.

Se adjunta el listado de vinos catados con variedad y añada.

- Manzanilla La Bota nº 8 Las Cañas.

- Alphonse Mellot La Mousiere 2007 (Loira) Sauvignon Blanc 100%
- Te Mata Woodthorpe 2007 (New Zealand) Sauvignon Blanc 100%
- Jaboulet Hermitage La petite Chapelle 2005 (Cote du Rhone) Syrah 100%
- Torbreck The Struie 2003 (Australia) Syrah 100%
- Chateau Pontet Canet 2005 (Bordeaux) Cabernet Sauvignon, Merlot y Cabernet Franc.
- Viader 2002 (California) Cabernet Franc y Cabernet Sauvignon.
- Niepoort Vintage Secundum 2003 (Porto)

viernes, 19 de septiembre de 2008

[ LA TERRASSA DEL VI APAREIX AL DIARI DE LA NOSTRA CIUTAT ]

Dijuos, 18 de Setembre de 2008 el grup de cata apareix al Diari de Terrassa anunciant la cata homenatge a Francisco Hoya.

Jueves, 18 de Septiembre de 2008 el grupo de cata aparece en el
Diario de Terrassa anunciando la cata homenaje a Francisco Hoya.

martes, 2 de septiembre de 2008

[ UNA RUTA POR EL DUERO PORTUGUÉS ]

Aquestes vacances de 2008 alguns components del grup hem fet una ruta per la Regió del Duero Portuguès, des de Porto a Vila Real, Regua, Pinhao, etc... El 14 de desembre de 2001, la UNESCO declara l’Alt Duero Vinhateiro, Patrimoni de la Humanitat, en la categoria de paisatge cultural. Cal destacar sobretot el paisatge modelat per replanells horitzontals amb milers de quilòmetres de vinyes i a baix un riu Duero transformat en una successió de llacs per la construcció de dics. També destacar les seves Quintas, on es produeix el tan famós vi Do Porto i últimament pels seus vins Do Douro, tant blancs com tints.

Estas vacaciones de 2008 algunos componentes del grupo hemos hecho una ruta por la Región del Duero Portugués, desde Oporto a Vila Real, Regua, Pinhao, etc... El 14 de diciembre de 2001, la UNESCO declara el Ato Duero Vinhateiro, Patrimonio de la Humanidad, en la categoría de paisaje cultural.
Hay que destacar sobre todo el paisaje modelado por descansillos horizontales con millares de kilómetros de viñas y abajo un río Duero transformado en una sucesión de lagos por la construcción de diques.También destacar sus Quintas, donde se produce el tan famoso vino Do Porto y últimamente por sus vinos Do Douro, tanto blancos como tintos.

Elaboració del vi de Porto

La verema en la regió demarcada es porta a terme des de mitjans de setembre a mitjans d’octubre, més tard es trituren, avui dia amb ajuda de maquines i no amb els peus, a pesar del que diguin els cellers. El most fermenta durant alguns dies i després, quan el nivell natural del sucre s'ha reduït prou, es deté el procés de fermentació amb la incorporació de licor, en una proporció de quatre parts de vi per una de licor. El vi es deixa llavors en barrils en el celler de la Quinta de l'empresa fins al març del següent any, quan es transporta riu avall als cellers dels expedidors en Vila Nova de Gaia, on madura.

Hi ha quatre classes bàsiques de vi de Porto: branco (blanc), tint, tint aloirado (rubí) i aloirado (pardo). Que tenen diferents temps de maduració. Únicament alguns anys es declaren vins d'anyades excel·lents si es creu que el vi d'una Quinta té una qualitat suficientment alta, quan això succeeix, el vi solament passa dos anys en la barrica abans de ser embotellat i deixat madurar. Un vi així esta preparat per a ser degustat entre deu i quinze anys després del seu embotellat. Tenen un color més fosc que uns altres pel temps que passa en l'ampolla i necessita que ho decantin per a separar-lo del seu sediment. L'etiqueta de l'ampolla mostra l'empresa, l'any de la collita, el de l'embotellat i en ocasions el nom de la Quinta. El vi d'embotellat tardà (LVB, per les sigles angleses del late-bottled vintage wine) no té la qualitat de les anyades excel·lents però un és bo com per a madurar en ampolles a les quals es passen després de cinc o sis anys en la barrica, quan ja és prou bo per a beure'l. Tots els altres Oportos s'elaboren amb barreges de vins, i la majoria d'ells estan en les barriques molt més temps (com mínim set anys per a un Pardo). Els etiquetatges com Porto de deu, vint, trenta o quaranta anys també són barreja de vins que han passat aquest temps en la barrica, després del com han perdut molt del seu color original, resultant més clars com més vells són.

Elaboración del vino de Oporto

La vendimia en la región demarcada se lleva a cabo desde mediados de Septiembre a mediados de Octubre, más tarde se trituran, hoy en día con ayudas de maquinas y no con los pies, a pesar de lo que digan las bodegas. El mosto fermenta durante algunos días y luego, cuando el nivel natural del azúcar se ha reducido lo suficiente, se detiene el proceso de fermentación con la incorporación de licor, en una proporción de cuatro partes de vino por una de licor. El vino se deja entonces en barriles en la bodega de la Quinta de la empresa hasta Marzo del siguiente año, cuando se transporta río abajo a las bodegas de los expedidores en Vila Nova de Gaia, donde madura.

Hay cuatro clases básicas de vino de Oporto: branco (blanco), tinto, tinto aloirado (rubí) y aloirado (pardo). Que tienen diferentes tiempos de maduración. Únicamente algunos años se declaran vinos de añadas excelentes si se cree que el vino de una Quinta tiene una calidad suficientemente alta, cuando esto sucede, el vino solo pasa dos años en la barrica antes de ser embotellado y dejado madurar. Un vino así esta preparado para ser degustado entre diez y quince años después de su embotellado. Tienen un color más oscuro que otros por el tiempo que pasa en la botella y necesita que lo decanten para separarlo de su sedimento. La etiqueta de la botella muestra la empresa, el año de la cosecha, el del embotellado y en ocasiones el nombre de la Quinta. El vino de embotellado tardío (LVB, por las siglas inglesas del late-bottled vintage wine) no tiene la calidad de las añadas excelentes pero un es bueno como para madurar en botellas a las que se pasan tras cinco o seis años en la barrica, cuando ya es lo suficientemente bueno para beberlo. Todos los demás Oportos se elaboran con mezclas de vinos, y la mayoría de ellos están en las barricas mucho más tiempo (cómo mínimo siete años para un Pardo). Los etiquetados como Oporto de diez, veinte, treinta o cuarenta años también son mezcla de vinos que han pasado este tiempo en la barrica, después del cual han perdido mucho de su color original, resultando más claros cuanto más viejos son.

[Vistes de la regió del Duero]
[De compres per Lisboa]
[Cata de Oporto]
[Cata en una Quinta]